A fi sau a nu fi primar

În oraşul Chişinău, lupta pentru funcţia de primar dar şi de consilieri este în toi. Până în prezent, la CEC au fost depuse unsprezece cereri de înscriere în competiţie, însă, până pe 5 mai, când expiră termenul limită de înregistrare, lista concurenţilor ar putea fi mult mai lungă.

Într-o primă tipăritură electorală, Victor Bodiu apare alături de liderul PLDM Vlad Filat care, cu priviri de mare înţelept, priveşte undeva departe (o fi văzut vreo clădire pe care nu a reuşit încă s-o privatizeze?!). Acest Bodiu, în urma mai multor apariţii publice, s-a manifestat ca un individ care ştie să vorbească, dar care, de fapt, nu spune nimic. Acesta nu ştie decât să se agaţe de actualul primar Dorin Chirtoacă, acuzându-l că drumurile reparate de acesta sunt de unică folosinţă. Ei, atunci şi promisiunea reprezentanţilor PLDM că vor crea nu mai puţin de 100 000 de mii locuri de muncă este de unică folosinţă, pentru că din noiembrie 2010, de când s-au instalat la cârma statului, nici nu pomenesc de acest lucru. Mai mult de atât, numărul şomerilor din R. Moldova a început să crească în ultima perioadă.

Lupta dintre Victor Bodiu şi Dorin Chirtoacă este mult mai profundă. Primul îl acuză pe al doilea, al doilea pe primul şi tot aşa că i-a „furat” sloganul „Împreună pentru Chişinău”. Ba mai mult de atât, Chirtoacă afirmă că reprezentantul PLDM i-a preluat chiar şi programul pentru anii 2011-2015. Dacă actualul edil promite drumuri mai bune, modernizarea transportului, noi locuri de muncă, atunci Victor Bodiu, ca o replică, declară că nu va fi toreador, că nu va lupta pe troleibuze şi că nu va face declaraţii false faţă de Moldova, faţă de Chişinău.

Valentina Buliga, candidat din partea Partidului Democrat, au observat şi alegătorii, vorbeşte frumos şi mult…

Igor Dodon, reprezentant al PCRM, s-a apucat de lucru prin oraş încă nefiind primar. Acesta şi-a lansat campania într-un parc din sectorul Ciocana al capitalei unde, alături de colegii de partid Zinaida Greceanâi, Iurie Muntean, Sergiu Sârbu etc., au adunat mizeria de printre copaci. „E mult mai simplu de strâns gunoiul din parc, decât gunoiul pe care îl fac unii deputaţi”, a spus Sergiu Sârbu.

Primar se vrea şi Valeri Klimenko, lider al Mişcării „Ravnopravie” însă, despre şansele acestuia nu merită să discutăm.

La rândul lor, fotoliile de consilieri municipali sunt la fel de vânate. În cursă s-a avântat şi candidatul independent Maxim Brăila, elev în clasa a XII-a la Liceul „Vasile Vasilache” din capitală. Este salutabil faptul că unii tineri s-au trezit şi nu se mai lasă folosiţi în campaniile electorale ale partidelor politice, apoi uitaţi (cazul 7 aprilie 2009). După ce visurile tinerilor au fost spulberate de către politicienii care îşi spun făţărniceşte democraţi, aceştia, dezamăgiţi, se aruncă, pe cont propriu, într-o bătălie cruntă asemuindu-se cu nişte Davizi în faţa unor Goliaţi.

Avem nevoie de oameni cinstiţi în fruntea capitalei Republicii Moldova. Dar avem noi asemenea oameni?!

1 comment: