Republica Moldova și cei 3 Vlazi

Începând cu anul 2001, perioadă în care prinsesem și eu să înțeleg ce înseamnă politică, și până în ziua de azi, când nu mai vreau să știu ce înseamnă politică, mass-media din R. Moldova a vorbit, și a tot vorbit, ba despre un Vladimir, ba despre un altul ș.a.m.d. Indiferent de partidele din care făceau/ fac parte, indiferent de viziunile lor politice, visul nostru a fost și continuă să rămână același: să ne ducă țara pe făgașul prosperității, să ne scape de corupție, să creeze cât mai multe locuri de muncă etc. Au trecut 12 ani de atunci, iar Republica Moldova continuă să se bălăcească în aceeași mocirlă a sărăciei, a fărădelegilor, a incertitudinilor...
Minciuni, promisiuni deșarte, dispreț, fugă peste hotare, disperare - aceasta este tot cu ce ne-am ales în astă vreme.
Vladimir Voronin, cel care a stat la cârma țării aproape un deceniu și care ne-a hrănit cu cozi de ceapă din propriile noastre grădini, care ne-a legat pe toți la gură ca să nu ne putem exprima durerile și necazurile, a plecat..., dar au venit alți doi Vladimiri, mult mai tineri, mai energici. Aceștia doi ne-au promis marea cu sarea însă, după mai bine de 3 ani de zbenguială pe holurile Parlamentului și ale Guvernului, ne-am trezit că, exceptând mici detalii, nu sunt cu nimic mai breji decât cel dintâi Vladimir.
Dacă prin 2009, tineretul visa la o țară democratică în care să-și construiască un viitor frumos, acum fuge disperat spre tărâmuri străine fără a se mai uita în urma sa.
Vladimir Voronin, Vlad Filat și Vlad Plahotniuc ne-au ucis visurile. Au ucis speranțele din noi. Ne-au amăgit, ne-au înșelat, ne-au îngenuncheat, ne-au pus pe butuci.
Recent, liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu a declarat că multe vede și multe știe (în legătură cu partenerii săi din alianță), dar închide ochii. El vrea să mențină AIE cu orice preț, pentru că altfel nu ne vom putea integra în Uniunea Europeană. Dar oare Uniunea Europeană are nevoie de un stat în care politicienii închid ochii la nelegiuri, la fapte de corupție, la apărarea cu orice chip a unor hoți în lege, a unor asasini? Este posibilă integrarea în Uniunea Europeană tăinuind toate acestea?
În cadrul emisiunii "În Profunzime" cu Lorena Bogza din 4 februarie 2013, discutându-se despre situația actuală de la Banca de Economii, Vlad Filat rânjea mefistofelic, sugerând că situația este sub control. Sub control? În ce sens? Despre problemele de la Banca de Economii se știe nu de o zi-două, dar nu s-a întreprins nimic. Eu cred, nu doar eu, că se încearcă cu orice chip devalorizarea acțiunilor acestei bănci de stat, pentru a putea fi privatizată, ulterior, cu bani puțini.
Cel mai relevant element, prin care am descoperit adevărata față a actualei guvernări, a fost cazul nefericit de la Pădurea Domnească, unde și-a pierdut viața Sorin Paciu. Toți, dar absolut toți guvernanții noștri democrați, care chipurile au reformat instituțiile statului, au făcut pe niznaiul, au făcut pe mortul în popușoi; nimeni nu a știut și nimeni nu a auzit nimic despre această tragedie. Mai mult de atât, felul cum instrumentează ei acest caz (mai ales că, după mai bine de o lună de la incident, Zubco încă nu a fost audiat de organele competente, iar arma sa nu a fost preluată pentru expertiză), denotă faptul că suntem departe până când în țara noastră Procuratura, Ministerul de Interne, SIS-ul, judecătoriile etc., vor funcționa calitativ, conform legislației.
Cei 3 Vlazi au avut timp să facă ceva pentru Republica Moldova și nu au făcut-o. Nici nu o vor face, pentru că interesele lor economice sunt mai presus decât problemele cetățenilor.
Avem nevoie de o nouă elită politică. Până la alegerile următoare, dacă nu va apărea o nouă forță politică, Forța a 3-a, atunci s-a zis cu integrarea europeană a Republicii Moldova, s-a zis cu reformarea instituțiilor statului, s-a zis cu prosperarea națiunii noastre.
Forța a 3-a  este o necesitate.

No comments:

Post a Comment