Patriarhul Kirill și Patriarhii Moldoveni



În scurt timp, spațiul aerian al Moldovei va fi „penetrat” de către un avion, iar la bordul acelui avion se va afla nimeni altul decât Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse Kirill. Patriarhul vine în Moldova nu pentru că ni s-ar fi făcut nouă dor de el. Nici pentru că lui i s-a făcut dor de noi. El vine pentru că trebuie să vină.

… Și toți vor fi fericiți.

Dacă Isus a intrat în templu călare pe măgar, iar Apostolul Pavel a călătorit în mare parte cu vaporul, atunci Kirill „umblă” cu avionul. Progresul își spune cuvântul. Peste alte câteva secole de progres/regres, Patriarhii și Papii vor călători deja cu navele spațiale sau, de ce nu, pe mături!

Și dacă tot vorbeam de Kirill Patriarhul și de venirea sa în Moldova, gândul m-a dus, pe neprins de veste, la Patriarhii care îl vor aștepta sau nu-l vor aștepta pe (ne)doritul oaspete moscovit. Pentru că, de ce să ne ascundem după deget, avem, aici, la noi în țară, o mulțime de alți Patriarhi. Cine sunt ei?! Vă spun imediat. Patriarhul Parlamentului, Ygor, Patriarhul Guvernului și al bronzului greco-estival, Yurii, Patriarhul Băncilor și al atacurilor raider din Moldova, Vlad, Patriarhul Vămilor și al Contrabandei, Vlad, Patriarhul Întregii suflări și ne-suflări comuniste din Moldova, Vladimir, Patriarhul Chișinăului și al tuturor satelor de primprejur, Dorin ș.a.

Suntem o țară înțesată de Patriarhi. Nu încape nici un fel de îndoială. Patriarhi cu mâinile mereu întinse, poate vreun cetățean onest și bun la suflet își va lipi buzele de ele, așa cum cere tradiția noastră ortodox-seculară.
Ei bine! Și pentru că tot vorbeam de Kirill și de iminenta sa venire pe plaiurile noastre atotprimitoare, dar și de pleiada ailaltă de Patriarhi moldoveni, mi-am imaginat RM-ul, pentru o clipă, ca fiind drept un Ierusalim al tuturor creștinilor, unde sfințenia curge pe pământ și sub pământ, precum curge mita dintr-un buzunar în altul.

Gluma-i glumă, dar dacă vizita Înaltei Fețe Bisericești de la Răsărit este o decizie cerească și nu pământească, sau Putinească cum i s-ar mai spune, atunci să sperăm că ne va aduce și ceva noroc. Cu binecuvântarea lui poate reușim să ne integrăm mai ușor în UE sau să ieșim din bălegarul sărăciei…

Doamne ajută!                           

No comments:

Post a Comment