Moldovenii din diasporă şi alegerile parlamentare din RM



În ziua de 30 noiembrie 2014 autorităţile RM au pus la dispoziţia conaţionalilor noştri aflaţi în străinătate peste 90 de secţii de votare. 25 de secţii au fost deschise doar în Italia,  11 în România, în SUA – 6 secţii, în Franţa, Portugalia şi Federaţia Rusă câte 5 secţii etc.

În Marea Britanie, unde comunitatea moldovenilor este în continuă creştere, alegătorii au putut opta pentru una dintre cele trei secţii de votare: două fiind organizate la Londra, iar una în oraşul Manchester.

La prânz, la secţia de votare numărul 336 din Londra - Stratford, procesul de votare se desfăşura fără probleme, ceea ce a făcut posibilă evitarea cozilor mici sau kilometrice. Graţie interesului sporit al autorităţilor moldovene ca fiecare cetăţean din diaspora vestică să-şi dea votul, pentru că votul lor neîndoios este unul pro-european, lucrurile anume aşa s-au şi întâmplat, spre deosebire de cozile formate intenţionat la Moscova, unde mai multe mii de votanţi, majoritatea proruşi, au aşteptat îndelung în faţa secţiei de votare.

La Moscova, din cauza numărului mare de imigranţi moldoveni, ar fi trebuit în mod firesc să fie deschise mai multe secţii de votare. Însă frica autorităţilor de la Chişinău de a nu scăpa frâiele guvernării în mâinile forţelor proruse, i-a determinat să recurgă la un gest care ne aminteşte în mod cert de Victor Ponta şi de alegerile prezidenţiale din România de acum două săptămâni.

 Numărul indecişilor, cei care chiar nu au ştiut cu cine să voteze, a fost alarmant de mare, ceea ce vorbeşte despre iresponsabilitatea politicienilor de care au dat dovadă în ultimii patru ani şi de corupţia pe care au cultivat-o ei în această perioadă.

Prin urmare, dorinţa unei părţi însemnate a electoratului nostru este de a schimba actuala guvernare aşa-zisă proeuropeană cu o alta, chiar dacă este vorba de una prorusă.

Iar rezultatele alegerilor au fost decise încă în timpul actualei guvernări. Responsabili de succesul sau de eşecul acestor alegeri vor fi Vladimir Filat şi Vladimir Plahotniuc.

Să aşteptăm aşadar rezultatele preliminare, apoi cele finale.

PS. În urma procesării a 35.07 % din buletinele de vot rezultatele sunt următoarele:
                                                 
PSRM - 22.91%
PCRM - 19.75%
PLDM - 17.50%
PD - 16,40%
PL - 6.59%
PCR - 5.93%.

No comments:

Post a Comment