Arta de a fi oameni mai buni

De-a lungul timpului am văzut multă lume care, într-un fel sau altul, își dorește să fie mai bună… Asemenea ei, am și eu încercări timide de acest fel. Dar mă uit că au trecut mulți ani de când tot încerc să produc marea schimbare și… să ajung abia acum să constat cu amărăciune că nu am părăsit încă definitiv acea fază de intenție… Mai dureros este că și ceilalți alde mine nu se pot lăuda cu progrese semnificative. După îndelungate încercări ne dăm seama că de partea noastră încă nu stau toate argumentele care să ne îndreptățească dorința de a ne numi oameni buni. Mai crunt este că unii oameni, care fără să fi încercat vreodată să-și înrădăcineze în suflet virtutea bunătății, nu sunt cu nici un inch în urma noastră.
A crede în Dumnezeu nu înseamnă neapărat a fi bun.
De ce? Pentru că a crede în Dumnezeu înseamnă întâi de toate a fi buni cu noi înșine. Ajungem să credem în El nu pentru că ne dorim cu tot dinadinsul să fim buni cu ceilalți, ci pentru că suntem egoiști. Pentru că visăm la salvarea propriilor noastre suflete și la viața veșnică. Pentru că nu vrem să murim și să ajungem în Lumea Întunericului, ci în cea a Luminii. Motivul primar al credinței noastre este salvarea propriei noastre piei de la moarte, mai puțin salvarea celorlalți.
Un om bun poate fi până și un ateu. iar răi, nu este de mirare, se dovedesc a fi adesea chiar mulți copii ai Domnului.
Este o mare bucurie să vezi oameni buni, fie că aceștia cred sau nu în Dumnezeu. Totuși, nu toți oamenii care sunt buni vor moșteni viața veșnică. Bunătatea fără credință în Dumnezeu și credința în Dumnezeu fără bunătate într-un fel sau altul sunt una și aceeași. Atâta timp cât cei care cred în El mai au o șansă, atunci ceilalți, în pofida bunătății lor, nu vor moșteni niciodată viața veșnică.
Și totuși…
Cu siguranță vă întrebați care va fi soarta finală a credincioșilor care nu sunt oameni buni. Întâi de toate este de menționat faptul că a crede în Dumnezeu și a nu fi bun cu ceilalți este un act de egoism, este o încercare naivă de a nu da celorlalți din ceea ce ți-a oferit Dumnezeu. Înseamnă să primești constant darurile și bunătatea lui Dumnezeu și să le ții numai pentru tine, să te înfrupți numai tu din ele.
Creștinii care nu dau mulțimii darul lor în dar, nu știu că acesta se înmulțește anume împărțindu-l cu ceilalți. Pilda biblică a Talanților ar fi o lecție bună care să determine o schimbare și în sufletul lor.
 Căci va fi ca atunci când un om, urmând să plece într-o călătorie, şi-a chemat sclavii şi le-a încredinţat averile lui. Unuia i-a dat cinci talanţi, altuia – doi, iar altuia – unul, fiecăruia după puterea lui; apoi a plecat. Imediat, cel ce primise cinci talanţi s-a dus şi i-a investit şi a câştigat alţi cinci. Tot aşa, cel ce primise doi a câştigat şi el alţi doi. Dar cel ce primise unul s-a dus şi a săpat o groapă în pământ şi a ascuns acolo banii stăpânului său” (Matei 25, 14 - 18).
Să nu ascundem Talantul Domnului în pământ, ci să-l răspândim mereu printre oameni.
Cât despre noi, cei care împărțim de ani și ani din Darurile lui și trăim cu gândul că încă nu suntem BUNI la superlativ, să nu ne resemnăm, pentru că facerea de bine nu are limite. Să nu tindem spre atingerea acelei limite imaginare a bunătății pentru că ea nu există. Pentru că bunătatea, asemenea lui Dumnezeu, nu are nici început, nici sfârșit.


No comments:

Post a Comment